zensaz

Qi Gong

LessenLestijdenKostenContact

Qi Gong is een ruim 3000 jaar oude geneeswijze. Samen met de acupuntuur en kruidenmedicijnen vormt het de basis van de Chinese geneeskunde.

Qi staat voor het Chinese concept van levensenergie. Gong betekent zoveel als de “de kunst” of “vaardigheid”. Qi Gong kun je dus vertalen als “het beheersen van en werken met levensenergie”.

Qi Gong is opgebouwd uit drie elementen

  • houding en beweging
  • ademhaling
  • concentratie

Er zijn vele verschillende soorten Qi Gong

Sommige zijn gericht op het genezen van kwalen en ziektes.
Andere bevorderen de gezondheid, zoals Qi Gong voor ontspanning, een lang leven of om je een goed gevoel te geven.

Volgens de Chinese denkwijze ontstaat er pijn in het lichaam als de energiestroom verstoord is. Deze verstoring wordt veroorzaakt door blokkades in het lichaam.
Met behulp van Qi Gong wordt deze Qi-stroom weer geactiveerd en in balans gebracht. Daarbij speelt de geest en de concentratie een belangrijke rol.

Door specifieke bewegingspatronen en ademhalingstechnieken brengt Qi Gong lichaam en geest in evenwicht. Dit heeft een zeer positieve werking op de gezondheid, zowel preventief als curatief.

Een van de belangrijkste aspecten van Qi Gong voor de ontwikkeling van de beoefenaar is dat men een scherp bewustzijn ontwikkeld met betrekking tot het eigen fysieke, mentale en spirituele functioneren.

Wat betekent Qi Gong voor de gezondheid?

Qi Gong kan een heleboel chronische klachten en ziektes verzachten en herstellen, zoals stress, mentale en fysieke vermoeidheid, rheumatische klachten, whiplash.
En allerlei aandoeningen van de interne organen (maag-, long-, lever-, nier- en hartklachten). Door Qi Gong beoefening kan men ook mentaal veranderen. Men voelt zich innerlijk rustiger, maar actief en alert in het dagelijks leven. Men kan makkelijker spanningen van zich afzetten en zit beter in z’n vel. Qi Gong verhoogt het concentratievermogen en de creativiteit. Het geeft een helder inzicht in het dagelijks leven.

 

Lessen

Natuurlijk moet men Qi Gong onder goede begeleiding aanleren en beoefenen en nooit uit boeken of van videobanden zelf proberen te leren. Ten eerste omdat bepaalde details van de Qi Gong alleen mondeling zijn over te dragen. Ten tweede omdat het belangrijk is dat de beoefening op de juiste manier gecorrigeerd wordt. Jarenlange foute beoefening kan de mentale en fysieke gezondheid serieuze schade toebrengen.

De vijf principes van Medische Qi Gong

  • rust, ontspanning en natuurlijkheid
  • voorstelling en Qi volgen elkaar
  • boven licht en onder stabiel
  • de juiste mate
  • en stap voor stap

Lestijden

 

Kosten

 

Contact

Annette van de Lang
Telefoon +31(0)206926941
Mobiel +31(0)627345724
E-mail annetvandelang@kpnmail.nl

Schuiven naar boven